Coating

5 Kebaikan Dan Keburukan Coating Kereta Yang Anda Perlu Tahu

kebaikan dan keburukan coating kereta

Coating ada banyak kebaikan yang berbaloi untuk pemilik kereta untuk membuatkan kereta mereka berkilat dan tahan lama dari calar dan serpihan batu yang boleh merosakkan kereta.

Walaupun coating kereta mempunyai banyak kebaikkan, kita perlu tahu juga apa keburukan daripada coating kereta. Jadi dengan ini, anda boleh tahu lebih lanjut tentang ciri-ciri coating kereta sebelum anda mulakan detailing.

Dengan adanya coating yang memberikan extra layer kepada kereta anda, kereta dapat protection yang baik daripada jenis kotoran dan sentiasa berkilat dan nampak macam baru.

Dalam topik kali ini, kami akan terang 5 kebaikan dan keburukan coating kereta.

 

5 Kebaikan Coating Kereta

 

Extra Layer Perlindungan Untuk Kereta Anda

Salah satunya kebaikan coating kereta adalah ia dapat menambahkan layer perlindungan daripada pelbagai jenis kotoran yang boleh memburukan kecantikan kereta anda.

Bukan sahaja setakad kotoran malahan ia juga dapat menlindungi daripada cahaya matahari. Matahari boleh merosakkan cat kereta oleh kerana UV ray dalam jangka masa yang lama dan warna kereta anda boleh menjadi pudar.

kebaikan dan keburukan coating kereta

Ini juga kerana dalam Malaysia ini, sekejap panas, sekejap hujan, cat kereta anda akan makin cepat utk rosak.

Kalau anda pernah lihat video di YouTube atau Facebook, dengan coating kereta, ia dapat untuk menangkis penghaliran air ke atas permukaan coating kereta anda.

Jadi, apa-apa jenis kotoran memang susah untuk melekat ke atas cat kereta anda. Selain itu, kereta anda akan dilindung daripada berkarat.

 

Dah Tak Perlu Wax Kereta Anda

Jika korang dah mula guna coating kereta, anda sudah tak perlu untuk wax kereta anda lagi.

Kalau korang nak tau, dengan coating kereta anda akan dapat sama sahaja seperti wax kereta. Cuma dengan coating kereta, setiap coating akan tahan lebih lama dan senang untuk anda bersihkan kereta anda.

coating kereta wax

Kalau korang wax sendiri, itu juga akan menjadi masalah kepada kereta anda jika wax tersebut tak berapa rata ke seluruh permukaan kereta.

Anda perlukan professional yang boleh mengilapkan kereta anda dengan rata dan teliti.

 

Coating Boleh Menangkis Kesemua Jenis Kotoran dan Lumpur

Kalau korang nak tau, coating kereta boleh menangkis air dan apa-apa jenis kotoran yang boleh merosakkan cat kereta anda. Anda juga boleh mencari “Ceramic Coating” atau “Hybrid Ceramic Coating” yang memberikan efek yang sama.

So, kalau korang tinggal di kawasan yang berdekatan dengan kilang, di tepi sungai, kawasan hutan dan sebagainya, kemungkinan kotoran boleh transfer melalui udara dan menyebabkan kereta anda cepat kotor dalam setiap perjalanan.

ceramic coating kereta dirt

Kalau setiap hari anda drive ke tempat kerja, maka kereta anda akan cepat kotor jika lalu di jalan yang sama.

Memang korang boleh basuh kereta, tapi dengan adanya coating, kereta korang tak akan cepat kotor.

Proses ini boleh menjimatkan masa kita dan menjaga cat kereta dengan baik.

 

Kereta Anda Akan Lebih Senang Untuk Di Basuh

Korang masih boleh basuh kereta anda seperti biasa supaya kereta anda sentiasa nampak baru dan berkilat. Tapi, dengan adanya coating kereta, korang boleh basuh kereta dengan lebih senang.

Lagi senang daripada cuci kotoran yang susah untuk ditanggal. Kalau kereta tu dah lama tak basuh, walau berapa lama pun, akan menjadi senang bila dicuci.

Dengan ini, kotoran dan lumpur amat susah untuk melekat dengan kereta korang.

Nasib ada coating kereta yang mempunyai sifat menangkis kotoran degil. Justeru, anda tak perlu lagi nak gosok bahagian kotoran dengan keras.

Kereta anda akan lebih bersinar dan sentiasa berkilat.

 

Kereta Anda Akan Kelihatan Baru Berpanjangan

Kita mesti suka dengan kereta baru, dengan body keretanya yang berkilat dan sentiasa bersinar-sinar.

Kereta yang masih ada bau kedai, mestilah susah untuk maintain kecantikkan dan kegilapan kereta. Terutamanya kalau kita tak ada masa untuk mengilapkan kereta.

Coating kereta juga boleh membuatkan kereta anda kelihatan baharu seperti baru keluar daripada showroom kereta.

 

5 Keburukan Coating Kereta

 

Coating Kereta Perlu Digilapkan Dengan Betul

Kalau korang nak coating kereta, haruslah dengan team professional yang boleh menyelesaikan tugas pengilatan dan penggilapan permukaan kereta.

Boleh ke nak coating kereta sendiri secara DIY?

salah coating kereta

Mestilah boleh. Tetapi, jangan terkejut kalau ada tempat atau permukaan yang tak rata dengan betul, walaupun anda tahu untuk sapu ceramic coating ke atas permukaan kereta, tak bermakna anda tahu cara yang betul.

Kebanyakkan orang yang membuat coating dengan sendiri menyebabkan tompok atau permukaan yang tak dikenakan coating.

Sebab itu, ada sesetengah kawasan yang senang untuk dikenakan kotoran dan ia tak menangkis air dengan menyeluruh.

 

Ketahanan Coating Hanya Dalam 2 – 3 Tahun

Walaupun coating kereta ni baik, tetapi hanya efektif dalam jangka masa 2 hingga 3 tahun sahaja. Itu juga bergantung kepada jenis brand yang anda gunakan dan cara aplikasi coating tersebut.

Coating amat berbeza dengan Paint Protection Film yang boleh bertahan selama lebih 8 tahun bergantung kepada brand dan kualiti PPF tersebut.

Jika anda tak kesah untuk buat coating secara berkala seperti setiap 6 bulan atau 1 tahun perlu coatingkan kereta semula untuk memberi lebih ketahanan dan untuk kereta sentiasa berkilat.

Ketahanan coating kereta boleh ditingkatkan dengan kekerapan anda coating kereta anda.

 

Perlindungan Cat Kereta Bukan 100%

Coating kereta sememangnya boleh pertahankan dan memberi perlindungan kepada cat kereta anda tapi bukan seratus peratus.

Ia hanya memberikan extra layer ke atas permukaan cat kereta anda.

Kalau rasa lapisan coating itu nak hilang, barangkali haruslah diaplikasikan semula dan ratakan ke seluruh permukaan kereta. Coating kereta sedikit leceh berbanding PPF yang perlu apply sekali sahaja.

Tetapi jika anda nak berjimat, coating kereta lah caranya.

 

Perlukan Professional Installer Untuk Apply Coating

Anda memerlukan installer coating yang professional untuk apply semula coating kepada kereta jika coating itu sudah kehausan.

Dalam sesebuah coating kereta mempunyai beberapa lapisan liquid polymer dan bahan-bahan lain yang boleh membuatkan coating tersebut kuat untuk menangkis air dan kotoran degil supaya tidak melekat.

Untuk menghasilkan ceramic coating kereta yang sempurna, ia memakan masa dan amat sukar untuk beginner dalam coating.

Anda boleh lakukannya sendiri tetapi result yang anda inginkan dalam coating kereta tidak akan sama seperti yang diimpikan.

 

Tak Fully Anti-Calar

Ceramic coating memberikan perlindungan kepada cat kereta tetapi bukan sepenuhnya. Ia bukanlah “scratch resistant” yang boleh mengelakkan cat kereta itu daripada calar dengan sepenuhnya.

Kerana ia hanya ada lapisan yang kecil dan tak sama seperti paint protection film yang memberi perlindungan dengan sepenuhnya dengan “clear bra” tersebut sebagai lapisan pertahanan.

Walaupun coating kereta lebih murah daripada PPF, dan boleh tahan dalam 3 tahun, ia juga ada kekurangan dari segi perlindungan kepada cat kereta anda.

 

Kesimpulannya, Pilih Ikut Kemampuan Anda

Dengan 5 tips kebaikan dan keburukan coating kereta di atas, anda boleh mula untuk menilai sendiri antara cara yang anda boleh guna untuk mencantikkan dan memberi perlindungan kepada kereta anda.

So, anda boleh manfaatkan dan menilai sendiri, bagi saya, ada banyak kelebihan dan kebaikan yang anda boleh dapat daripada coating kereta anda.

Selain daripada kereta anda yang kelihatan berkilat dan berseri, kereta anda akan diberi perlindungan dari pelbagai jenis kotoran, air dan sebagainya. Malahan, lagi senang untuk dicuci.

Jika korang lebih mementingkan kereta kelihatan berkilat, anda boleh memilih ceramic coating sebagai detailing utama anda.

Nak coating kereta? Click sini

One Reply to “5 Kebaikan Dan Keburukan Coating Kereta Yang Anda Perlu Tahu”

  1. Bezza baru

    tq nice sharing

Join the conversation